torsdag 31 mars 2011

43. I think you know me

13 år. De flesta av oss spenderar minst 13 år i skolan och de flesta av oss går i skolan för att vi måste och för att den ska slut, är inte direkt så att alla så hiiimla gärna vill läsa fysik och religion i högstadiet och sen njuter i tre år på gymnasiet. Slutsats: vi spenderar 13 år i skolan i väntan på att den ska ta slut. Vi spenderar 13 år i skolan för att förbereda oss för det riktiga livet, det fria livet och arbetslivet (inte nödvändigtvis på samma tidpunkt). Vi spenderar 13 år i skolan för att ta studenten.

13 år är en lång tid och under 13 år hinner du tänka en hel del. Är det då så jävla mycket begärt att folk ska ha ett hum om vad de ska göra efter studenten? Själv är jag ju inte riktigt där än (crap, jag som vet precis!), men har många vänner som är. Alla blir de lika hysteriska för frågan "vad ska du göra efter studenten?".
Minns när det var dags för gymnasieval, folk klagade för att de inte var mogna nog att välja vad de vill göra för resten av sitt liv och jobba med. Kära vänner, på en gymnasieutbildning blir du inte direkt nischad till bilmekaniker med inriktning Volvo och då ENDAST bilmekaniker. Detsamma gäller väl valen efter studenten? Du måste inte välja precis vad du vill göra resten av ditt liv den 10 juni.
Missta mig inte, jag förstår att om du söker in till polishögskolan känns det inte så jävla bra om du efter 2.5 år känner att du istället vill bli rymdtekniker, men det är inte kört för det. Och poängen är att om du inte vet exakt vad du vill jobba med eller vidareutbilda dig till måste det väl finnas något du vill göra? Något som du önskat under de där 13 åren utan att kunna göra? Resa till Australien, flytta till Stockholm eller bygga en träkoja? Säg det då när jag frågar vad du ska göra! Har du inte pengar till en Australienresa vet du ju definitivt vad du ska göra - söka jobb!

Nej kära vänner, är hiskeligt trött på folk som absolut inte vet och överanalyserar. Kör bara kör istället!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar