torsdag 9 februari 2012

173. my girl, my girl

Jag antar att de flesta av er hört talas om mannen från Borås som dömdes för stalking. Riktigt så drastisk är inte jag, men jag finner det fantastiskt fascinerande att studera människor. Inte bara reflektera över huruvida 1985 vill ha tillbaka de där joggingskorna eller om de där kortkorta shortsen inte riktigt är rätt för hennes kropp - utan bygga upp historier och spekulationer kring deras jobb, familj och liv. Jag är nästan lite obehaglig, jag vet.

En dag satt jag på Stadsbiblioteket i Borås. En skäggig, något plufsig och förmodligen inte helt nyduschad man satt i en fåtölj med sin dotter i knät. Hennes hår var nästan vitt och var så kortklippt att det knappt täckte öronen, och på sig hade hon ett par färgglada strumpbyxor och en tröja. Pappan läste en bok för henne och gestikulerade livligt, och när boken var slut gick han för att hämta en ny. Samtidigt kom en dam med en barnvagn och ett annat, blondt yrväder vid sin sida. Den lilla flickan skyndade fram till en jättestor, röd leksaksbil och klättrade i den.
   Den första flickan tittade förundrat på den andra som satt och snurrade på ratten i bilen. Hon gick dit och ställde sig vid passagerarsidan, och flickan som redan satt i förarsätet stannade upp och såg på den nyanlände. "Hoppa i", sa hon. Flickan som stod bredvid lyfte tveksamt upp ett gosedjur i form av en dinosaurie ur bilen och placerade den prydligt ovanpå den. När hon sedan tagit sig i fordonet började de båda flickorna genast prata och hon som satt vid ratten ropade till kvinnan som var fullt upptagen med barnet i vagnen att "Mormor! Det sitter en dragkrok där bak!", varpå hon pekade mot bilens bakre del.
   Damen gick fram till bilen och lyfte ur sitt barnbarn, hon berättade att de var tvungna att gå nu.
   Flickorna sa hastigt, men lågmält hejdå till varandra.
   Den andra flickan kravlade sig ur bilen och lommade tillbaka till fåtöljen, och hennes pappa kom med en ny bok.

Om det varit en film hade flickorna förmodligen börjat förskolan tillsammans, gått på deras första disco ihop, smugit runt på H&M tillsammans och kollat på bh:ar fastän de egentligen var för små för att använda dem. De hade antagligen börjat diskutera snygga killar med varandra, och tillsammans gått på en riktigt fest för första gången. De hade spenderat somrar i Varberg, tagit stundenten ihop och sedan gett sig iväg in i framtiden tillsammans.
   Men det här är verkligheten, och strumpbyxorna och yrvädret kommer förmodligen aldrig ses igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar