torsdag 4 april 2013

332. New Delhi

Fastän två nätter passerat och en av dem spenderades i en säng i New Delhi, så känns det här som världens längsta dag. En fantastisk, omtöcknande, uttröttande och innehållsrik sådan.

I förrigår flög vi från Sverige och det var egentligen först när vi gick på planet till New Delhi från mellanlandningen i Paris som min hjärna fattade vart jag var på väg. Att planet var inrett i mörkrött och beige, spelade indiska musik och hade ett Indieninspirerat bildspel på våra skärmar kan ha haft en viss inverkan på det.. Efter landning tog vi oss igenom alla säkerhets- och visumkontroller, smorde in oss i solkräm, slängde upp väskorna på ryggen och stegade ut från flygplatsen. De bestämda stegen blev allt osäkrare, men vi fann oss snabbt och tog (den supermoderna!) tunnelbanan in till staden.
Utanför stationen rådde det kaos som Dehli-borna kallar vardag. Människor överallt, biltutor som tjuter ikapp med vrål från cykeltaxiförarna, försäljare, vildhundar, skjul, smuts och fullt med folk som vill dra nytta av de tre nyanlända turisterna. Vi ignorerade allt ihop och började planlöst vandra och till sist mötte vi en man som tyckte att vi såg vilsna ut. Han frågade om vi hade någon karta och när vi sa nej frågade han hoppfullt "tourist guide?", varpå han vid ännu ett nekande utbrast "oh my God! I'll help!".
Vi skickade oss med taxi till en turistbyrå där vi fick hjälp med boende för natten och förslag på hur vi skulle kunna fortsätta resan.. För 16'000 SEK! Det blev ett nej tack. Vi tackade dock ja till taxi till Agra och Taj Mahal imorgon, sedan vidare till Jaipur samma dag. Som bonus fick vi en chaufför under våra två dagar här i Dehli.
Igår var vi på en marknad under jorden, det var hysteriskt men väldigt intressant. Än så länge känns "intressant" som ledordet för denna resan. Idag har vi varit i stadsdelen Old Dehli, sett en vacker moské, Red Fort och en parad med kor, guldvagnar och dansande kvinnor. Vi gav oss sedan vidare till India Gate där vi satte oss i en park tills vi blev sura på oblyga indier. Det syns inte till så många västerlänningar här så vi behandlas som apor i bur - alla stirrar, många trycker upp sina mobilkameror i våra ansikten och en del är modiga och trevliga nog att fråga om de får ta ett kort ihop med oss. Imorgon planerar jag och Lina att börja ta betalt för det, Jenny - en annan tjej som reser med oss en bit - tycker fortfarande det är roligt att fotas och gör det ideellt.

Alla intryck är så svåra att återge i ett litet blogginlägg, men en sak som är säker är att vi har det himla bra och carpar så mycket diem som möjligt. Delhi har varit spännande och intensivt, men det ska bli skönt att åka vidare imorgon. Let's do roadtrip and Taj Mahal!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar