tisdag 6 maj 2014

365. International No Diet Day, 6e maj

Harmlöst scrollande på Twitter och plötsligt var jag inne i en tankekarusell om vart världen är på väg. En länk om vad det påstås vara för dag idag och jag undrar om vi inte snart måste utöka dagarna på året för att få plats med alla kanelbullar, kladdkakor, Fastlagssöndagen, Midsommardagen, No pants day, Fars dag, Mors dag (tanken slår mig också att mina föräldrar måste ljugit när de sa att Fars och Mors dag finns eftersom att alla andra dagar är barnens, men nu inser jag ju att alla andra dagar verkar var upptagna).

Idag, den 6e maj, hävdar Wikipedia att det är International No Diet Day. Eller, Wikipedia hävdar att gruppen "Diet Breakers" hävdar att dieter är portade idag. Idén är en dag som ska sätta en hälsosam livsstil oavsett storlek, fettprocent och vikt i fokus.. Jag är på väg att spinna loss alldeles för mycket nu, men ärligt talat - vad är det här för jävla skit? 
     Vad exakt är en diet och vad är det med oss och vårt behov att sätta en etikett på allt? Kan det vara så enkelt att diet är en kosthållning, eller måste det vara kopplat till viktupp- eller nedgång? Kan du inte välja att dra ner på kolhydrater för att du mår bra av det, istället för att köra LCHF? Skippa pasta för att du aldrig varit särskilt förtjust i det, men ändå är det ingen GI-metod du sysslar med. Du vräker inte på massa fet dressing på köttet och du toppar yoghurten med nötter till frukost, men ändå är det inte Paleo. Det är mat du tycker om, kost du trivs med i längden. Ingen CKD, Atkins, VLCD, 5:2, 8:16, Dukan, Nutrilett. 
      Kan det vara så att varierad mat på bra råvaror alla dagar i veckan, kanske godis eller chips om suget kommer framåt fredagkvällen och en glass i solen en onsdag i augusti är en diet? En kosthållning. Mat som får dig att må bra men inte har någon etikett i stil med "det typ vanliga familjer äter". Lågkolhydratskost kanske får någon annan att må lika bra, men varför envisas vi då med att kalla det en diet? Det, likaväl som extra högt proteinintag, vegetarisk mat eller uteslutning av mejeriprodukter, är en kosthållning. En livsstil. 
     Vidare kan vi diskutera vad som är hälsosamt. Jag tror att vi kan behöva landa någonstans i Sveriges älskade lagom. Grönsaker är nyttigt, men lever man på bara grönsaker är det inte hälsosamt. En smal individ som äter produkter med massa socker dagligen kanske ser hälsosam ut, men är det inte. En tjej på 100 kg som äter hälsosamt ser inte hälsosam ut men lever hälsosamt.. Men att bära runt på en sådan mängd fett är inte hälsosamt. 

Att äta likadan matlåda dag efter dag, vecka in, vecka ut som jag tenderar att göra skulle jag inte säga är hälsosamt. Att vakta varje gram protein, fett och kolhydrater. Däremot tror jag att det är hälsosamt - inte minst för psyket - att känna att du lever efter en kosthållning som passar dig, din kropp och dess förutsättningar. Något som får dig att orka prestera, håller kroppen och huvudet pigga, tillfredsställer smaklökarna och kan tillföra lite extra livskvalitet. En kosthållning utan massa restriktioner från andra eller dietregler - istället en livsstil där du själv väljer huruvida du vill handla ekologiskt eller ej, äta den där chokladen eller skippa potatismoset till köttbullarna. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar