måndag 2 september 2013

357. Det spelar ingen roll när hösten kom om den redan är här

Jag tänker på dem ofta och hur svårt det är att peka ut dem. De skälvande ögonblicken, första skottet som avfyras, någons sista andetag. Vändpunkter och hur sällan de inträffar eftersom det mesta sker under utvecklingen som jag så ofta talar om, hur en bearbetningsfas inleds redan innan händelsen vars pik då förvandlats till en poänglöst diffus punkt mellan före och efter. 

Oftast växer vi med förändringen. En lågkonjunktur hägrar, säljarna får in allt färre ordrar, kontoret blir utan de nya datorerna. Ingen blir förvånad över konkursen. Någon annanstans går en tjej med kläder som stramar allt mer och hennes vänner tycker att hon skrattar allt mindre, ingen blir särskilt överraskad när hon börjar med LCHF. Det har varit på gång ett tag. 
    Sällan blir vändpunkten en chock för alla för sällan sker saker som ingen lyckats påverka eller förutse. Kanske tsunamin i Thailand eller en dödlig diagnos på en till synes frisk människa vid en årskontroll. En oplanerad graviditet. Ösregn från en klarblå himmel, vad det nu har för häftig vändpunktseffekt. 
     Det är före, tre dagar innan och det märks inte att något är annorlunda. Samma dag och det är som förut, en kvart, en minut och det vilar obemärkt. Tio sekunder, ett ögonblick och en vibrerande spänning som ska brista när det plötsligt vänder. Emellanåt har vi själva makten att placera vändpunkten i livets och relationers timelapse. Någon vet vad andra inte har kännedom om och förändringen leder till förvåning endast hos den ena parten. Ett drastiskt beslut om skilsmässa, en spontanresa till andra sidan jorden, drömmar om att bli något helt annat än uttalat förut. Hemligheter, svek, skatter, förklaringar. 

Det är efter och jag funderar över vändpunkten kontra vändningens relevans. Lika många stora beslut som obefintliga vardagsting grundas på timing - affärsinvesteringar, att äntra snabbköpet samtidigt som the special one och att ta äggen från plattan i rätt tid. Det är tillfälligheter som ska prickas rätt men när det kommer till vändpunkter och dess placering så tänker jag att när det väl är över så spelar ögonblicket inte längre någon roll. När vändningen skett är det bara före och efter som återstår. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar