lördag 22 oktober 2011

144. don't we need it

(för er som inte förstått det syns hela inläggen om ni klickar på deras rubriker)
Jag vet inte om ni märkt det, men det finns faktiskt vissa saker jag stör mig på. En av de här är åsikter. Inte åsikterna i sig, utan hur de framförs.

Bland det värsta som finns är människor som inte har någon egen åsikt, utan bara suger åt sig av vad andra säger eller helt enkelt instämmer med ett föga övertygande "aaah, VERKLIGEN". Vad handlar det om egentligen? Rör det sig om rädsla för sneda blickar eller fruktan för att känna sig utanför? Allvarligt talat, är man för lat för att skaffa sig lite fakta och bilda en egen bild av saker och ting - är det fan bättre att säga att "jag vet faktiskt inte vad jag tycker".
    Vidare finns det människor som absolut skaffat sig en åsikt, och därefter väljer att inte vika en tum från den. Dessa kan - om möjligt - vara ännu värre. Att vara så låst och trångsynt är bara pinsamt och missgynnande. Tänk er till exempel en pågående samhällsdebatt. Den förändras hela tiden, nya bevis kommer fram här, andra aspekter där. Dessa faktorer måste ju då givetvis vägas in för att du ska kunna skaffa dig en giltig åsikt, och inte leva kvar på annan fakta (som nu kanske både blivit inaktuell och bevisad felaktig).
    När du sedan hamnar i en situation där du diskuterar eller argumenterar med någon om ett ämne där du har skilda åsikter, är det inte bara respektlöst, utan även oklokt att hugga emot med dina argument innan du lyssnat klart på motpartens. Gör du detta får du inte bara möjlighet att tänka ut ett smartare bemötande - utan du får också mer kunskap. Slutligen kan du fråga dig vad som är viktigast - att vinna en argumentation med en ogrundad åsikt eller byta till en åsikt du insett är bättre, även om det innebär att du förlorar argumentationen.

Med andra ord peeps - skaffa er egna åsikter eller håll käft, var alltid redo att tala om varför just dina åsikter är bäst - men var aldrig för stolt för att byta till en annan om du gillar dem bättre. Utan åsikter, tankar och idéer är vi identitetslösa skal - och med dessa kan vi berika varandra och skapa en mer medveten värld fylld av kunskap.

För övrigt ser jag så här fräsch ut idag. Borstar man håret som döljs under mössan lägger det sig i skivor och ser ut att vara preppat med gele. För övrigt är det ungefär så här jag skulle se ut med medusa-piercing, vi tackar en lite för stor finne för den förhandsvisningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar